Wat te doen met € 2300 mrd?

Zouden de leningen van Holland ook door Moody’s en S&P zijn afgewaardeerd als die bureaus drie eeuwen geleden al hadden bestaan? En wanneer dan precies? Toen de schuld boven de 100% van het bbp van de provincie kwam, boven de 150%, 200% of pas toen het niveau van 250% werd gepasseerd?

VOC vlag

Foto: Wikipedia

Maar liefst een eeuw lang torste de financieel machtigste regio op aarde een werkelijk torenhoge schuldlast. Toch betaalden de Hollandse penningmeesters meestal maar zo’n 2,5% rente op hun uitstaande obligaties.

En dan te bedenken dat Holland vooral na 1713, na de extreem dure Spaanse Successie-oorlog, maar liefst de helft van zijn uitgaven aan rentebetalingen kwijt was. ‘Heel wat meer dan vandaag de dag in een land als Griekenland, waar de rentelast voor 2011 begroot werd op ongeveer 24% van de uitgaven’, stelde Wantje Fritschy, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de overheidsfinanciën van de vroegmoderne tijd aan de Vrije Universiteit vrijdag in haar finale hoorcollege ‘Schulden als leerschool, De Unie der Zeven Verenigde Provinciën en de EU’.

Als de rentebetalingen al zo veel middelen opslokken, is de kans op aflossing waarschijnlijk verwaarloosbaar, zou een 18de- eeuwse kredietbeoordelaar hebben kunnen zeggen. Maar volgens Fritschy waren de obligatiehouders in de Republiek daar in het geheel niet in geïnteresseerd. Leningen werden in principe voor eeuwig in de markt gezet — die in Holland overigens niet slechts bestond uit de regentenkliek, zelfs dienstbodes bezaten wel Hollandse obligaties.

Het was volgens Fritschy zelfs onwelkom als er werd afgelost, want er waren erg weinig andere simpele en veilige beleggingsmogelijkheden. Waar moet je met je geld heen als de provincie schuld aflost en geen herfinanciering nodig heeft?

In Europa is dat momenteel eigenlijk ook al een probleem. Door al het geld dat beleggers uit de periferie hebben gehaald, is het aanbod van geld in het noorden zo gestegen dat Duitsland eerder deze maand een zesmaandslening tegen een negatieve rente kon veilen.

Maar wat gebeurt er als alle Europese landen conform ‘Maastricht’ hun schulden boven de 60% zouden wegwerken? In totaal krijgen beleggers dan al gauw € 2300 mrd teruggestort. Voor zo veel geld is nergens een bestemming te vinden, laat staan rendement. ‘Je vraagt je dan toch af wie er in Europa nu baat bij zouden hebben als alle EU-lidstaten werkelijk op grote schaal schuld af zouden gaan lossen om de ‘heilige’ schuldquote van 60% te benaderen’, vraagt Fritschy zich af.

Een gedachte over “Wat te doen met € 2300 mrd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s