De Russen pakken McDonald’s aan – hoe symbolisch

Vier restaurants McDonald’s gesloten in Moskou, meldt Reuters

Eerder had ik het op dit blog al even kort over McPeace, het idee dat de verspreiding van McDonald’s over de hele wereld het einde van oorlog betekent. Landen met vestigingen van de hamburgerketen trekken nu eenmaal niet ten strijde tegen andere landen met McDonald’s vestigingen binnen hun grenzen.

mcdonalds-2-flickrCommentator Thomas Friedman van de New York Times noemde het in 1996 in een artikel de “Golden Arches Theory of Conflict Prevention”:

which stipulates that when a country reaches a certain level of economic development, when it has a middle class big enough to support a McDonald’s, it becomes a McDonald’s country, and people in McDonald’s countries don’t like to fight wars; they like to wait in line for burgers.

De achterliggende gedachte was natuurlijk dat de hamburgerketen pas een vestiging in een land opende als het voldoende geïntegreerd was in de mondiale economische systeem, als het handelde met de rest van de wereld, buitenlandse investeringen wist aan te trekken en als er een rechtssysteem was dat contractuele verplichtingen kan afdwingen.

Kosovo

Helaas werd de theorie van Friedman al in 1999 onderuit gehaald toen de Navo Belgrado bombardeerde tijdens de oorlog om Kosovo. In de Servische hoofdstad was tien jaar daarvoor de eerste McDonald’s-vestiging opengegaan.

Het idee dat Belgrado de uitzondering was die de regel bevestigt, kan nu definitief de vuilnisbak in. Rusland en Oekraïne hebben beide misschien wel honderden vestigingen en dat weerhoudt ze er niet van met zwaar materieel een territoriaal conflict uit te vechten.

Desalniettemin is het volgens mij meer dan een speldenprik dat de Russische voedselinspectie vandaag vier Moskouse restaurants van de fastfoodketen heeft gesloten (omdat ze niet zouden voldoen aan de vage Russische hygiënevoorschriften). McDonald’s blijft toch een icoon van de Amerikaanse (westerse) cultuur, dus om die op te jagen is in mijn ogen toch echt een symbolische daad, een ironische knipoog naar Friedman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s