Brzeski’s Draghi-bag

Een Duitser die een ronde monetaire financiering voorstelt? Het moet niet gekker worden. Oké, Carsten Brzeski, sinds kort hoofdeconoom bij ING-DiBa in Frankfurt, heeft ruim tien jaar in Brussel gewoond en bovendien is hij getrouwd met een Nederlandse vrouw, maar als die Mannschaft scoort gaat bij hem wel degelijk de vlag uit.

Brzeski

Foto: Twitter

In zijn column in de Belgische krant De Tijd liet hij zich plots van zijn pragmatische kant zien. Of beter gesteld, hij veegde de vloer aan met Duitse economengilde dat razend is op Mario Draghi. Hoe heeft de president van de Europee Centrale Bank het in zijn hoofd kunnen halen dat Frankfurt nu massaal private schuld gaat opkopen?

Wel, zegt Brzeski, na Draghi’s ‘whatever-it-takes’ om de eurozone bij elkaar te houden, is het nu een ‘whatever-it-takes’ om stagnatie en Japanse toestanden in de eurozone te voorkomen. Om die reden probeert de ECB uit alle macht de aanbodzijde van de kredietgroei op gang te krijgen.

‘Met conditionele liquiditeit, het aankopen van ABS en pandbrieven en uiteindelijk ook de bankenstresstests is er geen excuus meer: aan de banken ligt het dan niet meer als de economie niet groeit.’

De vraag is alleen wat er gebeurt als er simpelweg geen vraag is naar krediet? En dan komt hij met een variant op het helikopter-geld van Milton Friedman (of voor de mensen met een minder lang geheugen Ben Bernanke).

‘Dan helpt alleen nog de Draghi-bag. Betaal elke burger maandelijks 250 euro via de belastingdiensten van de verschillende lidstaten. De eurozone telt zo’n 330 miljoen inwoners, dus na een jaar heeft de ECB haar balans ook met 1.000 miljard euro vergroot.’

Dat is wat Draghi nu op een ingewikkelde manier ook probeert te bereiken, stelt Brzeski. Nu schiet het niet op als de Europese burger met dat geld zijn schulden gaat aflossen. Dus stelt hij voor dat de ECB moet aankondigen dat de maandelijkse overboekingen zo lang doorgaan totdat de inflatie weer boven 2% staat. Dan wordt het geld ook daadwerkelijk in de economie gepompt en niet alleen in de spaarpot.

Het is een variant van de oplossing waar de Bocconi-hoogleraren Francesco Giavazzi en Guido Tabellini eerder al mee naar buiten kwamen, namelijk een belastingverlaging van omgerekend 5% van het bbp in ieder Europees land. Over dat wilde plan schreef ik eerder deze week al. Des te aardiger dat Brzeski er nu een vergelijkbare naast zet.

Hervormingen

Mooi is dat Brzeski de ‘Draghi-bag’ ook nog koppelt aan de structurele hervormingen waar de ECB zo op hamert. Alleen als uw politici voldoende maatregelen nemen, kunt u op dat belastingdouceurtje rekenen.

Hoe dan ook, dat gerespecteerde economen zo kort na elkaar met ideeën naar buiten komen om echt de geldpers te laten draaien, maakt duidelijk dat de denkkaders in het vak verschuiven. Het illustreert misschien ook dat de economische situatie erger is dan menigeen denkt. Wat zegt Brzeski tot slot:

‘Hardop roepen zal ik dat in Duitsland beter niet, anders sturen ze mij nog naar de kerkers van de Bundesbank met een prop in mijn mond. Misschien ben ik in België ‘onDuitser’ geworden dan ik eigenlijk zou willen toegeven. Maar ik voel steeds meer voor het inruilen van principes tegen pragmatische oplossingen.’

Advertentie

3 gedachten over “Brzeski’s Draghi-bag

  1. “OnDuitser geworder”… grappig. Was de olive belt maar een beetje Duitser en hadden ze hun problemen opgelost in plaats van vooruitgeschoven. Dan zouden we nu niet met geld hoeven te strooien en de inflatie aan te moeten jagen… dan zouden we nu politici hebben die Het Eerlijke Verhaal vertellen en Moedige Beslissingen nemen… dan zouden we begrotingsevenwicht hebben… wacht, ik droom.

  2. Pingback: Europa heeft minder tijd nodig | Het Kladblad

  3. Politiek econoom James Robinson in de NRC van zaterdag jl., zegt over de langdurige periode van geringe groei: de Europese economieën vormen de voorhoede van technologische vooruitgang in de wereld. Je groeit alleen door te investeren in innovatie en dat betekent lage groeicijfers. Tijdens de eerste Industriële Revolutie groeide Engeland veel langzamer dan nu. Landen als China groeien nu ongelooflijk snel, maar dat is een inhaalmanoeuvre. Zij doen het makkelijke werk. Hier gebeurt het moeilijke. Groei zal langzaam gaan. Dat is niet zorgwekkend, het is onvermijdelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s