We worden gegijzeld door bejaarde Duitsers

Het is duidelijk wie de macht heeft in Europa: de Duitse ouderen. Zij hebben de publieke opinie gekaapt en het Merkel en bijgevolg Brussel en de ECB onmogelijk gemaakt de crisis in de eurozone daadkrachtig aan te pakken.

Foto: ANP

Foto: ANP

Eerst even een aardige illustratie van de macht van de oudere Duitser. Om ze electoraal tegemoet te komen, werd er eerder dit jaar door de Duitse regeringscoalitie een nieuw pensioenpakket door de Bundestag geloodst. Kosten: een slordige €285 mrd, ofwel ruim 10% van het Duitse bbp, zo becijferde de Stiftung Marktwirtschaft. De groep die hier het meest van profiteert, is de cohort die geboren is tussen 1950 en 1960. De netto contante waarde van het pakket is voor iedereen boven de 60 een ruime €10.000. Voor de gemiddelde 25 jarige is die waarde €2000 negatief. Het is dus weer eens de jeugd die de ouderen spekt.

Of in de woorden van een van mijn grote helden Erik Nielsen, hoofdeconoom van UniCredit:

“It seems as if concern for the elderly (and their need to consume) has crowded out the need of the younger generation.”

Het is diezelfde oudere die Duitsland heeft opgezadeld met het onzalige principe van de ‘Schuldenbremse’, van het belang van begrotingsevenwicht en bijgevolg van de weigering om de overheid te laten investeren in de toekomst. Daarbij moet wel gezegd worden dat de ouderen het mooi verkocht hebben, namelijk door te stellen dat de begrotingsdiscipline juist bedoeld is om de toekomstige generaties te beschermen tegen de neiging van huidige politici om met mooie, maar kostbare plannen stemmen te kopen.

Hoe ironisch is dat, als de ouderen ondertussen de jongeren geld uit de zakken klopt, dezelfde ouderen die juist verantwoordelijk zijn voor het feit dat de Duitse staatsschuld tot boven de 80% is opgelopen.

Vertrouwen

Het is die hoge staatsschuld die Duitse politici aanvoeren als argument om nog meer te bezuinigen. We moeten immers terug naar de afgesproken 60% van ‘Maastricht’, zei minister van financiën Wolfgang Schäuble vorige week in een voordracht in Washington. Alleen zo kunnen we het vertrouwen schragen waarop het herstel kan bouwen, benadrukte de minister, de Duitse politicus met de langste staat van dienst.

Het enige land in de eurozone dat echt begrotingsruimte heeft, weigert dus categorisch de economie te stimuleren. Sterker, zegt Nielsen van UniCredit, het weigert in zichzelf te investeren en dat terwijl de rentes nog nooit zo laag zijn geweest en het land het juist zo nodig heeft.

“Germany is one of the European countries that needs it the most. As the only major OECD country, German public investment has failed to even maintain the public sector net capital stock, let alone expand the public-funded infrastructure to IT and energy. Given Germany’s (appropriate) obsession with remaining competitive not just within the Eurozone, but with Asia, this is nothing less than worrisome.”

Het antwoord van veel sceptici van overheidsinvesteringen is dat je het nu eenmaal niet aan de publieke sector kunt overlaten om grote projecten op te starten. De kosten lopen altijd gierend uit de hand. Wat dat betreft is het debacle van het vliegveld in Berlijn een heerlijke case voor de sceptici. Maar als dit echt een probleem is, fiks het dan, zegt Nielsen. Zorg ervoor dat het proces beter wordt beheerst.

Het tweede argument van de Duitsers is ronduit hilarisch. Het publiek eist nu eenmaal dat de overheid streeft naar een begrotingsevenwicht, dus zelfs als we willen kunnen we het electoraat er niet eens van overtuigen dat we geld moeten lenen om de investeringen te financieren. Tja, als dat zo is, dan is het argument van de Fransen en Italianen net zo valide. Ons electoraat eist nu eenmaal dat we stimuleren en niet bezuinigen omdat het liever banen ziet dan begrotingsevenwicht.

Ik heb het al eerder gesteld: Voer op die overheidsbestedingen.

P.S. (na reactie van lezer)

Nu de bestedingen opvoeren door meer geld te lenen op de kapitaalmarkt, betekent inderdaad dat de Duitse schuldenlast toeneemt, wat toekomstige generaties dus op hun bord krijgen. Maar waar het hier om gaat is of Duitsland in staat is het geleende geld winstgevend te investeren. Dat lijkt me nu geen enkel probleem als de lange rente op 0,8% staat. Uit berekeningen van het IMF kan Duitsland de groei er zo mee kan opjagen, dat de schuldenlast – die immers wordt uitgedrukt als percentage van het bbp – per saldo afneemt.

4 gedachten over “We worden gegijzeld door bejaarde Duitsers

  1. Het probleem is het huidige financiële stelsel. Waar je mee moet stoppen is het vetmesten van zombiebanken met tientallen miljarden staatssteun en via de diffuse Europese steunfondsen.
    Ook moet de creatie van geld terug naar overheden, ipv dat – zoals nu het in handen is van cowboykapitalisten.

  2. Geestig artikel. Overigens heeft die groep ook de Duitse eenwording , die wij onlangs zo feestelijk vierden, en de economische groei van de complete EU mogelijk gemaakt. Dat die EU nog enige kans maakt in deze langdurige en ze diepe depressie is ook aan die “burgerlijke” schuldenmijdende groep te danken. Ik word liever gegijzeld door degelijke handwerkslieden dan babbelende sukkelaars. Niet doelend op de schrijver van het Blog !

  3. Ik ben maar een leek, maar de Duitsers helpen elkaar tenminste. Ze zijn trots op hun lokale bedrijven en investeren in eigen land. In Nederland koopt men zich gek aan rotzooi en vult de zakken van een aantal buitenlandse miljonairs. Tja…

  4. U schrijft in uw PS: “(…) betekent inderdaad dat de Duitse schuldenlast toeneemt, wat toekomstige generaties dus op hun bord krijgen”. Dit laatste is een halve waarheid, want de toekomstige generaties erven ook de staatsobligaties. En, voor zover er sprake is van overheidsinvesteringen, tevens de nieuwe kapitaalgoederen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s