Verslaafd aan Dan Carlin

Trouwe volgers van dit blog zullen vermoedelijk gemerkt hebben dat de aantallen posts wat zijn teruggelopen de laatste tijd. U kunt daar collega Jeroen Piersma op aanspreken. Hij is het immers geweest die mij een tijdje terug op het spoor van Dan Carlin heeft gebracht.

Hardcore HistoryCarlin is Amerikaanse journalist die tegenwoordig leeft van de historische podcasts die hij heeft gemaakt. De amateur-historicus kan zo boeiend over allerlei historische gebeurtenissen vertellen dat hij wereldwijd een enorme schare fans heeft vergaard en ik ben er nu een van. Zijn ‘hardcore history’ is werkelijk verslavend.

Urenlang zit ik tegenwoordig met een koptelefoon op te luisteren naar zijn verhalen over de Mongolen (‘Wrath of the Khans’ part 1, 2,3 & 4), de Germanen en Vikingen (‘Thor’s Angels’), het Oostfront (‘Ghosts of the Ostfront’ part 1,2,3 & 4), de Eerste Wereldoorlog (‘Blueprint for Armageddon’ part 1,2,3 & 4, terwijl deel 5 en 6 nog moeten verschijnen), de geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog (‘Logical Insanity’) en sinds gisteren de Wederdopers in Münster (‘Prophets of Doom’). Het is werkelijk fantastisch. Carlin is die leraar die je altijd heb willen hebben. Ga er voor zitten … en huiver, want de hel is nooit ver weg bij deze man: Bagdad 1258, Münster 1534, Verdun 1916, Hamburg 1943, Wit-Rusland 1944. Wat een verhalen.

Aangezien deel 5 en 6 over de Eerste Wereldoorlog nog moeten verschijnen, weet ik bij wijze van spreken nog niet hoe die strijd eindigt. Toevallig zag ik vanavond een interessant verhaal op economenwebsite Voxeu: World War I: Why the Allies won. Volgens de auteur Stephen Broadberry, hoogleraar aan de London School of Economics, was het uiteindelijk de economie die de doorlag gaf. De Geallieerden hadden nu eenmaal veel meer middelen tot hun beschikking dan de Centralen, zeker toen de Amerikanen mee gingen doen. Maar door de middelen die beschikbaar waren kwalitatief goed in te zetten, konden de Centralen het wel heel lang volhouden. Ik ben benieuwd of Carlin ook deze inzichten zal verwerken.

Duidelijk is overigens dat Duitsland aan het einde van de oorlog volkomen uitgeput was. Er waren 1,7 miljoen Duitsers gesneuveld en nog meer kwamen gewond, lichamelijk en geestelijk verminkt thuis. Het land kreeg te maken met een vreselijke hongersnood, vervolgens werd het land geraakt door de Spaanse griep. Toen kwamen de herstelbetalingen, de hyperinflatie en daarna de depressie na de krach van 1929.

Met die kennis in het achterhoofd vraag ik me de laatste weken vooral af hoe het toch mogelijk is geweest dat de Duitsers vervolgens in staat waren tot de krachtsinspanning van de Tweede Wereldoorlog, waarbij natuurlijk de verovering van West-Europa kinderspel was vergeleken bij wat er aan het Oostfront gebeerde.

‘You just can’t get your mind around it’, zegt Carlin dan…

 

2 gedachten over “Verslaafd aan Dan Carlin

  1. Marcel, om een mogeijk antwoord te geven op die laatste vraag van jou: er is één boek over de economische ontwikkeling van Duitsland tussen 1929 en 1945 dat echt onontbeerlijk is–Adam Tooze’s “The Wages of Destruction” (2006). Kort samengevat is zijn argument dat Duitsland economisch gezien veel zwakker was dan we ons inbeelden als we aan de oorlogseconomie van de Nazi’s denken. Het was de angst dat Europa ingehaald werd door een opkomend Amerika die in het radicale wereldbeeld van het Nazisme tot een meedogenloze maatschappelijke mobilisatie leidde. Het is meer dan 700 pagina’s, maar ongetwijfeld één van de beste boeken die ooit over nazi-Duitsland is geschreven en leest ook als een trein. Ik had trouwens nog niet van Carlin gehoord, maar zijn podcasts zien er interessant uit.

    • Dank voor je reactie, Nick. Ik heb het boek van Tooze meteen maar besteld. De economische kant van die hele oorlog interesseert me steeds meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s