Rusland is nog maar net zo groot als Spanje

Vrijwel onmiddellijk na de Russische inlijving van de Krim besloten ’s werelds grootste industriële landen om van het G8-beraad weer gewoon een G7-overleg te maken. ‘Zolang het politieke klimaat er niet naar is, is er geen G8’, zo verklaarde de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit voorjaar ferm.

Sinds 1998 hadden de Russen met de grote jongens mogen meepraten. Destijds was dat totaal onzinnig. De Russische economie lag in de nadagen van president Boris Jeltsin volkomen op z’n gat en was dan ook bij lange na niet de achtste economie van de wereld. ‘Ach, we hebben de oude Russische invloedssfeer vrijwel volledig overgenomen in onze westerse politieke en economische structuren, dus laten we die Russen als tegenprestatie maar een beetje mee babbelen’, zullen de leiders uit die tijd hebben gedacht.

BBP RanglijstDe Russische economie had in 1998 een omvang van $271 mrd, zo blijkt uit cijfers van het IMF. Voor 2014 haalde ik uit de database van het fonds een bbp van $2057 mrd. Daarmee is de economie dus 7,5 keer groter dan toen. Op plaats negen in de ranglijst van grootste economieën hoort Rusland nu dus gewoon in die G8, meer in ieder geval dan Canada. (N.B. China en Brazilië doen niet echt mee aan het overleg)

Een indrukwekkende prestatie, zou je moeten concluderen. Het verklaart in ieder geval het feit dat de huidige president Vladimir Poetin zichzelf weer begon te zien als een van de machtigste mannen op aarde, natuurlijk gevoed door publicaties in het blad Forbes.

Maar wacht even. De ranglijst van grootste economieën komt uit de IMF-database die tot oktober is ge-update. Sindsdien is er wel wat gebeurd. De olieprijs is ingestort en samen met de sancties doet dat het land elke dag meer pijn. De roebel is in twee maanden tijd ruim een kwart in waarde gedaald en dat moet je toch meerekenen. De Russische productie wordt gemeten in roebels, dus omgerekend naar dollars is de economie nu flink kleiner dan tijdens de jaarvergadering van het IMF.

Dat is ook de insteek die The Telegraph gisteren koos. Die Britse krant kijkt vermoedelijk naar het ranglijstje van 2013 (van de Wereldbank) – waar Rusland boven Italië staat –  maar stelt wel dat Rusland nu een vrije val op de ranglijst meemaakt:

“Russia has lost its ranking as the world’s eighth biggest economy, shrinking in just nine months from a $2.1 trillion petro-giant to a mid-size player comparable with Korea or Spain.”

Nu is het duidelijk dat India, Canada en Australië economisch significanter zijn dan Rusland. Of beter: het is overduidelijk dat Rusland in de jaren onder Poetin (en Medvedev) nauwelijks iets tot stand heeft gebracht. Nu de grondstoffensupercyclus voorbij lijkt te zijn, zakt de Russische economie in.

Hollandse Ziekte

(Colourbox)

(Colourbox)

‘Het is een ontwikkelingsland, Marcel’, zegt collega Jule Hinrichs al jaren als we het over Rusland hebben. ‘Een staat die volledig op olie en andere grondstoffen draait.’ In feite is alle ontwikkeling in anderhalf decennium gebaseerd geweest op de stijgende prijzen van olie, gas, goud, koper, titanium. De inkomsten uit de Russische exporten heeft voor ‘Dutch Disease‘ gezorgd. Buiten de delfstoffenwinning heeft zich nooit een andere sector kunnen ontwikkelen. Buitenlandse producten waren altijd goedkoper. Rusland heeft niets om op terug te vallen.

Door de ‘vloek van externe inkomstenbronnen’ zijn er nooit efficiënte politieke instellingen en dynamische bedrijfstakken opgebouwd in Rusland. Investeringen waren in de eerste plaats bedoeld om banen te creëren en daarmee afhankelijkheidsrelaties, aldus Arvind Subramanian van de denktank Peterson Institute. ‘Zo zijn patronagenetwerken opgetuigd en voert cliëntelisme de boventoon. Ongebreidelde bureaucratie versterkt dat.’

Poetin zei afgelopen weekend dat hij zich geen zorgen maakt over de gevolgen van de almaar dalende olieprijzen:

“Rusland kan daar goed mee omgaan. Over het algemeen zijn wij tevreden met de situatie en zien we weinig bijzonderheden. De winter komt eraan en ik weet zeker dat de markt weer in evenwicht komt in het eerste kwartaal of halverwege 2015.”

Ik krijg daar inmiddels een beetje een Mohammed Said al-Sahaf-gevoel van:

P.S. voor wie nog wil weten hoe groot het bbp van de eurozone eigenlijk is, het antwoord is: $13.241,0 mrd

2 gedachten over “Rusland is nog maar net zo groot als Spanje

  1. Marcel; misschien ideetje voor jou; ik stel voor dat jij een financieel lachblad opricht. zoiets als lachen met Hans Kraay om home video’s. Een beetje andere mensen quoten en napraten opdat je net als nu zelf niet zoveel hoeft na te denken..
    Materiaal heb je zeker al genoeg.

  2. Pingback: “Geef Rusland een plek in de Europese Unie” | Marcel de Boer

Plaats een reactie