Chinese criminelen zijn te ondernemend voor de Japanse yakuza

Even een snelle impressie van een van mijn gesprekken in Japan. Snel, want ik moet zo de trein weer in voor een gesprek met een Hogerhuis-politicus uit de prefectuur Ibaraki, op anderhalf uur treinen van Tokio. Het voor Japan nogal ‘illustratieve’ verhaal van de criminelen staat onderin.

Wat een curieus interview was dat, dacht ik toen ik weer op straat stond. Liet hoogleraar Yukinobu Kitamura van zowel de Hitotsubashi als de Keio Universiteit zich nu ineens helemaal gaan of is hij er sowieso de man niet naar om stevige uitspraken te schuwen?

Kitamura

Professor Kitamura

In zijn piepkleine werkkamer op de werkelijk alleraardigste universiteitscampus van Keio begon de econoom uiterst genuanceerd aan het vraaggesprek. Geduldig legde hij uit waar de vergrijzing in Japan begint te knellen en wat dit logischerwijs inhoudt voor de houdbaarheid van de staatsschuld. Maar gaandeweg begon hij wild om zich heen te slaan.

‘Politici als premier Abe en zijn minister van financiën Aso zijn gewoon ronduit dom. Laat ze een test doen en ze zakken voor zelfs de laagste niveaus.’

Voor deze mensen is politiek slechts een familiebedrijf, aldus Kitamura, een onderneming bedoeld om een selectieve groep vrienden en kiezers vooruit te helpen. Dat is het eigenlijk altijd wel zo geweest, maar vroeger had je een machtige bureaucratie die uiteindelijk het beleid bepaalde. Omdat ook de budgetten voor de ministeries zijn teruggeschaald, kun je daar tegenwoordig geen carrière meer opbouwen, stelde de econoom. Het zijn tegenwoordig allemaal protegees van de politici die boven komen drijven en niet langer de slimste en beste mensen.

De professor ratelde door:

‘Het zou het beste zijn als de overheid zich helemaal nergens meer mee bemoeit. ‘We hebben groei nodig, ja, maar dat moet je aan de private sector overlaten.’

Bij de centrale bank denken ze dat ze straffeloos aan de geldpers kunnen draaien. Kuroda koopt de meerderheid van de overheidsschuld die wordt uitgegeven op en denkt dat het geen effect heeft op het financiële systeem. Maar hij maakt volgens de hoogleraar het transmissiemechanisme kapot en loopt bovendien het risico het vertrouwen te verspelen. Een hyperinflatie kan dan zomaar ontstaan.

‘Ach, misschien moet het systeem maar helemaal imploderen, net zoals na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden alle oorlogsobligaties door een inflatie van circa 400% binnen no-time waardeloos. Vervolgens konden we alle oude structuren afbreken en alles vanaf de grond weer opbouwen.’

Onmiddellijk gaf hij toe dat Japan destijds een jonge bevolking had. Er waren veel mensen met ondernemerszin. Nu is het land heel bejaard aan het worden. De managers die vroeger de wereld overgingen om Japanse waren aan de man te brengen zijn oud. Geen wonder dat Japanse bedrijven links en rechts worden ingehaald. Hoog tijd dus om de grenzen te openen en jonge, veelbelovende immigranten aan te trekken. Mensen dus met nieuwe ideeën. Die de innovatieve kracht die er nog altijd in overvloede is in Japan uitventen.

‘Punks’

Op dit punt aangekomen vertelde ik de professor de anekdote die ik gisteren van Morgan Stanley-econoom Robert Feldman had gehoord. Namelijk dat Japan nu zo oud is, dat er zelfs geen jonge ‘punks’ meer te vinden zijn, jonge mannen die de stoottroepen vormen van de georganiseerde misdaad, en dat die tegenwoordig uit China worden geïmporteerd.

Juist, zei Kitamura. De yakuza haalt deze mannen uit China, maar ze komen er ondertussen wel achter dat die Chinezen veel slimmer zijn en ondernemender en al snel de hele boel hier overnemen.

‘Dit is exemplarisch voor de situatie waarin Japan nu zit. We zullen dus wel goed moeten kijken met wie we in zee gaan.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s