Japanse journalisten zijn bloednerveus voor de verkiezingsavond

Door een misverstand is vanmorgen mijn reportage van een verkiezingsrally in het Japanse stadje Mito in de krant verschenen, een stuk dat al op zaterdag op de website van het FD stond. Met het nieuws van de uitslag ernaast was het volgens mij best een aardige productie, maar de bedoeling was om een andere ‘repo’ bij dat inzetje te plaatsen, namelijk de volgende:

Grote nervositeit bij de Japanse media

LDP HQAl vroeg in de ochtend is het razend druk in de persruimte op de negende verdieping van het hoofdkantoor van de Liberaal Democratische Partij (LDP). Pas ’s avonds om acht uur worden de verkiezingsuitslagen bekendgemaakt, maar tal van journalisten lopen er de hele dag zenuwachtig in de rondte. Dat er een soort tafelschikking is gemaakt voor de belangrijkste media en dat er voor andere journalisten slechts een heel klein beetje ruimte is achter een batterij camera’s (waardoor het zicht praktisch nul is), maakt niet uit.

Om de hoek, in het pand waar de Democratische Partij (DPJ) huist, is het beeld niet anders, ondanks het gegeven dat deze stembusstrijd alles behalve spannend is. Net als twee jaar geleden gaat de LDP, de regeringspartij van premier Shinzo Abe, met overmacht winnen. De vraag is alleen of hij, samen met de kleine coalitiepartij Komeito, de ruime twee derde meerderheid in het Lagerhuis nog wat weet uit te breiden.

De Japanse journalisten doen echter of alles nog open ligt. Zelfs op informele vragen van buitenlandse verslaggevers reageren ze steevast paniekerig met: ‘No interview’. Ondertussen zijn de politici, zeker als ze van de LDP zijn, heel wat minder nerveus. Ze zitten gezellig bij elkaar, of beter: bij hun partijfacties in de aangrenzende gebouwen.

Koga

Zo wacht voormalig landbouwminister Yoshimasa Hayashi, lid van de conservatieve Koga-factie van de LDP, met een groepje getrouwen de tv-uitzending van zondagavond af. ‘Het ziet er goed uit’, zegt hij vol vertrouwen. ‘Toen Abe eind vorige maand onverwacht nieuwe verkiezingen uitschreef, waren we bang dat we misschien wel 20 tot 30 zetels zouden verliezen, maar het zou zo maar kunnen dat we er zelfs een paar bij krijgen.’ Als even later de eerste exit-polls verschijnen, wordt duidelijk dat de LDP misschien wel groeit tot 341 van de 450 zetels in het Lagerhuis, een stijging van zestien zetels.

Voor een coalitie die juist de economie in een recessie heeft laten wegglijden, is dat een uitstekend resultaat. ‘Het Japanse publiek geeft ons de tijd om het “Abenomics”-beleid af te maken’, aldus Hayashi. Na het afschieten van de eerste twee pijlen van dat revitalisatieplan, namelijk grootschalige monetaire en fiscale stimulering, moet nu ook de ‘derde pijl’ de lucht in: structurele hervormingen om de potentiële groei van de economie te verhogen.

In het hoofdkantoor van de LDP moesten journalisten dit dingetje dragen

In het hoofdkantoor van de LDP moesten journalisten dit malle dingetje dragen

Aangezien dergelijke maatregelen altijd erg gevoelig liggen, is het voor de regering van groot belang of de coalitie de twee derde meerderheid in het Lagerhuis behoudt. In dat geval kan Abe’s wetgeving immers niet door het Hogerhuis worden getorpedeerd. Hij zou bijvoorbeeld de landbouw kunnen opschudden of de arbeidsmarkt verder kunnen dereguleren. Een nieuwe verhoging van de btw is in ieder geval effectief uitgesteld tot ver in 2017, dus die bezuinigingsronde zal het land voorlopig niet raken, zegt Hayashi, waarbij tussen de regels door geproefd kan worden dat hij dat hij eigenlijk graag was doorgegaan met een volgende belastingverhoging.

Overigens kan de 53-jarige politicus, net als iedere Japanner, een willekeurig tv-station uitkiezen om de verkiezingsavond te bekijken. Ieder nieuwsstation, of het nu NHK, Fuji News, TBS, of bijvoorbeeld TV Tokyo is, moet zich aan het draaiboek houden. Om te voorkomen dat bepaalde politici of partijen te veel aandacht krijgen, is van te voren al bepaald wanneer wie aan de beurt is en hoe lang. Nog een reden om je als journalist niet al te sappel te maken.

——-

Met dank aan Daniel Leussink, onze voormalige correspondent in Tokio die spoedig voor Bloomberg gaat werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s