Spanje verdient promotie

Toch goed dat Donald Trump bestaat, dacht ik begin vorige week. Een paar dagen eerder had ik op het punt gestaan een ronkend verhaal te schrijven over Spanje. Dat zou dan wellicht precies de krant hebben gehaald op de dag dat Italië de eurocrisis deed opleven en Spanje besmette.

Afbeeldingsresultaat voor spain flagGelukkig slokte de Amerikaanse president net op tijd mijn aandacht op met een nieuwe stap in zijn handelscampagne tegen de rest van de wereld. Een totaal verkeerd getimed stuk bleef u dus bespaard.

Ik was op het Spaanse spoor gezet door een vermogensbeheerder van Amundi, die op Bloomberg TV zeer positief over Spaanse leningen sprak, onder meer vanwege de verhoging van de ratings voor Spaanse schuld door zowel S&P, als Moody’s en Fitch. Toevallig kreeg ik vervolgens een notitie toegestuurd van Rebecca Braeu van BNY Mellon, waarin ze stelde dat Spanje een promotie verdient. Het land is geen periferie meer, het behoort inmiddels tot de semikern, net als Frankrijk en België.

Hervormingen
De structurele hervormingen die Madrid vanaf 2012 heeft doorgevoerd, betalen zich uit. De economie groeit sinds eind 2014 met ruim 3% per jaar, waarmee het tempo ruim drie keer zo hoog ligt als in Italië. En in diezelfde periode heeft Spanje meer dan twee keer zo veel banen gecreëerd. Het tekort op de lopende rekening van bijna 9% in de jaren vóór de kredietcrisis, is omgeslagen in een gezond overschot van bijna 2%. De staatsschuld is duidelijk onder de 100% gezakt en vanaf volgend jaar is de schuldquote volgens ramingen van het IMF weer lager dan zowel de Belgische als de Franse.

Economisch is Spanje nu echt semikern. De vraag is of het dat politiek ook is. Vorige week besloten beleggers geen risico te nemen. Ze keken naar de klucht in Rome en wilden niet de fout herhalen dat ze het populistische risico in Spanje onvoldoende zouden inprijzen. Maar Spanje is geen Italië en evenmin het land van tien jaar geleden.

Senang bij Europese begrotingsregels
Alleen het links-populistische Podemos wenst uit het Brusselse beleidskeurslijf te breken (niet uit de euro overigens) maar op veel meer dan 20% van de stemmen hoeft de partij niet te rekenen. De conservatieven (PP), socialisten (PSOE) en liberalen van Ciudadanos – bij elkaar goed voor zeker 70% van de stemmen – voelen zich allemaal tamelijk senang bij de Europese begrotingsregels. Bovendien steunen volgens Eurobarometer ruim vier op de vijf Spanjaarden de euro, tegen slechts 59% van de Italianen. Kortom, ook politiek is Spanje een stabiel euroland zonder veel perifere trekken.

Eind vorige week kregen beleggers dat ook in de gaten. De Spaanse spread ten opzichte van Duitse tienjaarsbund zou volgens het model van Braeu 58 basispunten moeten zijn. Dat is nu nog 104. Daar is dus misschien wel een leuk ritje mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s