De lange arm van Uncle Sam

Prachtig vond ik het toen de Amerikanen drie jaar geleden de jarenlange wantoestanden bij de Fifa aanpakten.

De corrupte voetbalorganisatie had er onvoldoende bij stilgestaan dat iedereen die de Amerikaanse wet overtreedt vervolgd mag worden, ook al gebeurt dat buiten de Amerikaanse jurisdictie. Meer dan het gebruik van een Amerikaanse server voor de opslag van e-mails hebben openbare aanklagers niet nodig.

euro-dollar-valuta-cbAangezien de dollar wereldwijd zo’n dominante munt is, is het vrijwel onmogelijk om buiten de dollar om met smeergelden te werken en geld wit te wassen. Banken als BNP Paribas, HSBC en Commerzbank werden op miljardenboetes getrakteerd toen bleek dat ze handel hadden gefaciliteerd in landen die op de Amerikaanse zwarte lijst stonden. En omdat ze nu eenmaal zonder dollarfunding niet kunnen bestaan, betaalden ze grif.

‘Wat er moet gebeuren is simpelweg dat de euro de positie van de dollar overneemt. En dat is minder vergezocht dan u wellicht denkt’

Op de korrel
Op zich is dit een goede zaak. Maar het gevaar is natuurlijk dat het willekeur in de hand werkt. Zeker nu Trump in het Witte Huis zit en ‘America First’ leidend is geworden, kan justitie er natuurlijk voor kiezen vooral buitenlandse instellingen op de korrel te nemen en voor Amerikaanse een oogje dicht te knijpen. Daar komt nog bij dat de VS en de rest van de westerse wereld niet langer op één lijn zitten. Van Brussel mogen er zaken gedaan worden met Iran; van Washington niet meer.

Om boetes voor Europese bedrijven te voorkomen pleitte de Duitse minister Heiko Maas onlangs voor een eigen Europees betalingssysteem, onafhankelijk van het wereldwijde Swift-netwerk. Zo lang de dollar dominant is, is dit idee echter volkomen zinloos. De afwikkeling van alle (elektronische) dollarbetalingen verloopt namelijk via de Fed in New York, dus de Amerikaanse autoriteiten hebben er sowieso zicht op. Wat er moet gebeuren is simpelweg dat de euro de positie van de dollar overneemt. En dat is minder vergezocht dan u wellicht denkt.

Hedgen

Want waar is die dollardominantie op gebaseerd? Wel, grotendeels op het gegeven dat iedereen de dollar gebruikt om zich in te dekken tegen wisselkoersfluctuaties (‘hedgen’). Zo hoeft een Chileense wijnboer geen gebruik te maken van de dollar als hij zijn product aan een Japanse inkoper verkoopt. Dat kan ook in pesos of yens. Hij gebruikt de dollar slechts omdat hij ook wijn in Nederland en Rusland verkoopt. Als hij zijn verkopen wil verzekeren tegen wisselkoersfluctuaties volstaat een dollar-peso termijncontract. Hij hoeft dus niet drie verschillende hedges op te zetten (in yens, euro’s en roebels) en dat scheelt enorm in de kosten.

Als maar genoeg partijen de buik vol hebben van de sancties van Trump en – ik noem maar wat – Peking, New Delhi en Brasília tegen hun im- en exporteurs zeggen dat ze met euro’s moeten gaan werken, is het snel gebeurd met de lange arm van Uncle Sam. Met de relatief sterke dollar ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s